Tips en Advies om Ladingdiefstal te voorkomen

Ladingdiefstal is voor criminelen nog steeds een zeer lucratieve bezigheid en neemt eerder toe dan af. Om u als transportbedrijf beter te wapenen tegen deze vorm van criminaliteit geven wij tips en advies om ladingdiefstal te voorkomen. Een aantal van deze tips en adviezen zijn rechtstreeks afkomstig van een voormalige crimineel. “Het was vaak kinderlijk eenvoudig om grote hoeveelheden buit te maken!”

Tips om ladingdiefstal te voorkomen:

HARDE WANDEN I.P.V. ZEILDOEK:
Het lijkt voor de hand te liggen, maar dat ligt het ook! Criminelen selecteren juist de trailers die uitgevoerd zijn met zeildoek. Ondanks de risico’s nemen transportondernemers nog steeds de gok om kostbare waar te vervoeren in trailers met zeildoek of schuifzeil. Een goed slot op de achterdeuren wordt handig ‘omzeilt’, want met een paar flinke halen wordt het zeil kapot gesneden en ligt de vracht voor het grijpen. Naast de waarde van de gestolen goederen, is ook het herstellen van de zeilen een kostbare aangelegenheid. Kies ervoor om ‘high value cargo’ met dichte trailers te vervoeren.

KIES VOOR BEVEILIGDE PARKEERPLAATSEN:
Hoewel het goedkoper is om op openbare, niet beveiligde locaties te overnachten, is het zeker niet de meest veilige optie. Weliswaar kost het meer, maar het verkleint de kans op overvallen of ladingdiefstallen aanzienlijk. Gelegenheidscriminelen laten Secured Parkings meestal met rust. “Vooral bij slecht weer was het prijs schieten op onbewaakte parkeerplaatsen”

BEVEILIG DE VRACHTWAGEN EN TRAILER:
Eén van de meest effectieve oplossingen zijn nog steeds goedgekeurde beveiligingssloten van gehard metaal in combinatie met licht- en bewegingsmelders die gekoppeld zijn aan een groot alarm (sirene). “Je kan een trailer niet leeghalen zonder er eerst in te klimmen. Gelukkig waren de meeste vrachtwagens er niet mee uitgevoerd!”

WERK MET BETROUWBARE MEDEWERKERS:
Het voorkomen van ladingdiefstal begint zeker bij het werven van betrouwbare medewerkers. U moet uw chauffeurs uw waardevolle lading en vertrouwelijke gegevens kunnen toevertrouwen, zoals de bestemming van de lading en het tijdstip van lossen. Laat werknemers geen informatie over hun lading aan derden verstrekken, tenzij daar officieel om wordt gevraagd. Wij adviseren daarom om voor nieuwe medewerkers altijd een screening uit te voeren. Zie ook de website van Stichting WLS.

WIJK NIET AF VAN HET AFLEVERADRES:
Nog een handige truc om de volledige lading afhandig te maken. Met een goede smoes wordt aannemelijk gemaakt dat de lading eenmalig in de buurt gelost moet worden, op een andere locatie. Laat de chauffeur altijd overleg plegen met de planning of opdrachtgever om te controleren of dit klopt.

Advies

Er zijn natuurlijk nog veel meer tips of adviezen om ladingdiefstal te voorkomen. De organisatie TAPA EMEA heeft op hoog beveiligingsniveau procedures opgesteld om optimale beveiliging en veiligheid te waarborgen. Voor de transportsector spreken we dan van de ‘TAPA TSR Requirements‘. Naast advies en beveiliging is het mogelijk om als transportondernemer gecertificeerd te worden op verschillende beveiligingsniveaus. In dat geval is het ook mogelijk om officieel beveiligde transporten aan te bieden.

Wilt u als transportondernemer passend advies voor uw situatie, dan is het aan te raden om een expert in te schakelen. Voor alle vragen hierover is Den Hertog Mobiliteit graag van dienst om u volledig te informeren. Samen met Multiprotexion biedt Den Hertog Mobiliteit een unieke one-stop-shop oplossing om de volledige zorg uit handen te nemen. Neem gerust contact op.

Meer lezen

TAPA TSR Certificering Advies

TAPA TSR Certificering Advies

Helaas neemt ladingcriminaliteit of ladingdiefstal nog steeds toe. Niet alleen in Nederland maar juist ook in Europa. Een TAPA...

Contact

 

Adres
  • Den Hertog Mobiliteit
  • Kostverloren 13
  • 3863 BA Nijkerk
Telefoon

06-10415880