Dodehoeksysteem vanaf 2024 verplicht

Vanaf 2024 is een dodehoeksysteem verplicht voor alle bestaande trucks! In 2022 werd deze eis overigens al doorgevoerd op alle nieuw te leveren trucks. Het is onderdeel van een langtermijndoelstelling van de Europese Unie. De doelstelling is om tegen 2050 het aantal verkeersdoden en zwaargewonden tot bijna nul terug te brengen.

Behalve een dodehoeksysteem zullen nieuwe trucks volgend jaar ook moeten worden uitgerust met een systeem dat waarschuwt voor slaperigheid en dat waarschuwt als de bestuurder afgeleid raakt door de mobiele telefoon. Ook moeten nieuwe trucks dan standaard worden uitgerust met achteruitrijbeveiliging met camera of sensoren. Tevens zullen ze een datarecorder (black box) aan boord moeten hebben. Daaruit kunnen gegevens worden gehaald in geval van een ongeluk.

Betaalbare techniek

De afgelopen jaren is er een groot aantal nieuwe technologieën ontwikkeld. De Europese Commissie wil dat die worden gebruikt om het aantal doden en gewonden die er in het verkeer vallen te verminderen. Op dit moment komen op de wegen in de Europese Unie jaarlijks rond de 25.000 mensen om het leven. Negentig procent van het aantal ongelukken is toe te schrijven aan menselijke fouten. In 2020 publiceerde het SVOW een uitgebreid onderzoek. Ook hier bleek dat de dodehoek (zijzicht) en het zicht naar achteren nog steeds verantwoordelijk is voor tientallen doden per jaar.

Vrijwel alle truckfabrikanten leveren tegenwoordig af fabriek een dodehoeksysteem. Dit waarschuwt de bestuurder als zich een fietser of voetganger in de dode hoek bevindt. Het is bij alle merken echter een optie en lang niet alle kopers kiezen ervoor. Ook zijn er dodehoeksystemen die achteraf kunnen worden ingebouwd op al bestaande trucks. Hiervoor is de belangstelling echter ook nog relatief gering. En dat terwijl deze systemen vanaf 2024 verplicht worden en de kosten niet opwegen tegen de schade. Laat staan het eventuele letsel en de uitval die veelal ontstaat wanneer er een dodehoekongeval plaatsvindt.

Dodehoeksystemen zijn al verkrijgbaar vanaf € 700,- (exclusief inbouw) . Informeer gerust naar de beschikbare systemen, de inbouw en de kosten ervan.

Meer lezen

TAPA TSR Certificering Advies

TAPA TSR Certificering Advies

Helaas neemt ladingcriminaliteit of ladingdiefstal nog steeds toe. Niet alleen in Nederland maar juist ook in Europa. Een TAPA...

Contact

 

Adres
  • Den Hertog Mobiliteit
  • Kostverloren 13
  • 3863 BA Nijkerk
Telefoon

06-10415880